demo

emet logo szinesemmi logo

2015-ben két fő helyszínen támogattunk moldvai tanítótábort: Szitáson ás Magyarfaluban.

 

Magyarfalu nyelvi állapota viszonylag jó. A gyermekek értik és használják a magyar nyelvet, könnyen sajátították el a nyelvi feladatokat.
A reggel 9 és 12.30 között zajló játékos foglalkozások során a gyermekek verseket, mondókákat, szenténekeket, népdalokat és körjátékokat sajátítottak el.

Szitás, Újfalu, Bohána gyermekserege erősen asszimilálódik, egymás közötti nyelvhasználatuk már csak román. A negyvenkét megismert gyermek közül kb. tizenöt már egyáltalán nem beszél-ért magyarul, tizenhárom még ért valamit. A többi gyermek volt képes gondtalan kommunikációra. Az elmélyült tanítást – szükségszerűen – állandó fizikai megterheléssel: tánccal, körjátékokkal, népi játékokkal kellett feloldani.

A táborok lezárultával a részt vevő tanárok 30 szülő-nagyszülő jelenlétében szerveztek műsoros beszámolót, amire a gyermekek izgatottan készültek. Bízunk benne, hogy a szülők előtti magyar nyelvű előadás hozzájárul a nyelvvesztés lassításához.

 

Támogatóink

emet logo szinesemmi logo

Kapcsolat

Név: "Fiatalok a Moldvai Csángókért" Egyesülete    
Adószám: 18466584-1-14
Bankszámlaszám: 11998006-06368764-10000001
E-mail elérhetőség: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Bejelentkezés/Regisztráció

Kiemelt hírek

2022-ben is számítunk adó 1% felajánlásokra

2022-ben is számítunk adó 1% felajánlásokra, működésünk és a 2022-es nyári tábor támogatása érdekében.

2016. vége. Márton Áron relief elkészítéséhez hozzájárulás

Mi is támogattuk Csoma Gergely munkáját: Márton Áron püspök relief.

2016 ősz A Megkötött idő" című könyv bemutató-sorozatára Erdélyben és Moldvában


2016. őszén került sor a Fekete Sas Kiadó gondozásában megjelent ". A könyvbemutató első állomása 2016. szept. 28-án
Csíkszeredán, a "Székelyföld" folyóirat szerkesztőségében volt. Az eseményről részletes beszámolót Péter Beáta írt „Aki látta még a hagyományos moldvai magyar világ utolsó felvillanásait" címmel.

Bővebben...: