demo

Beszélgetés a Csíksomlyói Búcsúról, a magyar nyelvű misézés igényéről.

1. részlet: Csíksomlyói búcsú

- Mit mesélnek erről a búcsúról az öregek? Az Ön szülei?
- Az én anyám sem volt még mert sok gyereke volt 12, és beteg, nincsen egészsége. Nagymamám, ő nagyon sokat volt oda, csíksomlyói búcsúba, azt mondta aki oda megyen és kíván, meggyónék, vesz áldozatot és amit kívánt, hogy legyék a családban, egészséget akármit, az meglesz.
- Volt is erre történet?
- Igen. Neki volt, hogy elmaradott az embertől ? gyerekkel, nem volt se pénze, semmi, semmi, még az esze is megromlott. Szoktak menni csíksomlyói búcsúba és imádkozott, az felfogadta, hogy örökké elment és Isten neki kirendelte, hogy férjhez adta lányait, élt sok esztendőt, nem volt beteg egy pillanatot, 82 évesen egy hetet.Isten megbocsájtott neki. Ő mondta, hogy tanuljátok meg fiam, menjetek és nemcsak erre, csángó falu búcsúba is megyünk, szoktunk menni Lészpedre, Kalagorba, Rekecsinbe, Moinestibe volt most katolikus búcsú, szoktunk menni búcsúba, Frumosara megyünk.

2. részlet: Magyar mise

- Mi arra vagyunk ? imádkozunk, hogy engedjék meg nálunk is legyen magyar mise.
- Milyenek a kilátások?
- Kérjük, kérjük addig amíg egyszer meglesz. Csak kell kérni. Azért megyünk ebben az esztendőben, hogy imádkozzunk együtt.
- Ez meg lett beszélve, hogy ezért mennek?
- Igen, imádkoztunk mostanáig ezért a magyar miséért, keresztutakat jártunk a templomban, összegyűltünk hétköznap este és télbe, mert télbe több idő van mint nyáron, és akkor gyűltünk. Van egy kis csángó ház, egy öreg néni meghalt, és akkor az unokája kiadta, oda szoktunk gyűlni, és ott imádkoztunk.

3. részlet: Népviselet

- Mi se járunk olyanba az öreg nénik, ezek könnyebbek. Azzal sok a dolog, meg kell fonni, szőnni, szővőszékvel és akkor mi felhagytunk vele. De otthon mindenkinek vagyon, még a kislánykáknak is meg van csinálva. A gyerekeknek is vagyon csak nem szoktak mindenhol hordani, tartsák több időre.

Támogatóink

emet logo szinesemmi logo

Kapcsolat

Név: "Fiatalok a Moldvai Csángókért" Egyesülete    
Adószám: 18466584-1-14
Bankszámlaszám: 11998006-06368764-10000001
E-mail elérhetőség: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Bejelentkezés/Regisztráció

Kiemelt hírek

2024-ben is számítunk adó 1% felajánlásokra

2024-ben is számítunk adó 1% felajánlásokra, működésünk és a jövőbeni nyári tanítótáborok támogatása érdekében.

2016. vége. Márton Áron relief elkészítéséhez hozzájárulás

Mi is támogattuk Csoma Gergely munkáját: Márton Áron püspök relief.

2016 ősz A Megkötött idő" című könyv bemutató-sorozatára Erdélyben és Moldvában


2016. őszén került sor a Fekete Sas Kiadó gondozásában megjelent ". A könyvbemutató első állomása 2016. szept. 28-án
Csíkszeredán, a "Székelyföld" folyóirat szerkesztőségében volt. Az eseményről részletes beszámolót Péter Beáta írt „Aki látta még a hagyományos moldvai magyar világ utolsó felvillanásait" címmel.

Bővebben...: