demo

Idős néni a Csíksomlyói Búcsúról, a korábbi évekről

1. részlet: Az út a búcsúba

- Moinestől vonattal, vagy Comenestivel vonattal mentünk. Hanem mi így a földön gyalog nem tudsz elmenni mert messze van, hanem masinával jártunk. Amikor jártunk Moinestig mentünk egy autóbusszal innét, ott Moinestnél vettük a vonatot.

2. részlet: Búcsú

- Mit ünnepelnek ott, miért mennek oda?
- Azért megyünk, mert ott szebb az élet, szebb a világ, több a populácia (emberek) a papok is többen vannak és több az érdeme, amelyik el tud menni idén, de ha nem tudsz menni akkor nem vagyok jó semmire.

3. részlet: Búcsúbajárás ideje

- Én mentem, hogyha gyermekem volt, 30 éves, 40 éves aztán 40 évtől felfelé úgy jártam. Amíg kicsikék voltak nem jártam, mert nem volt kivel.Nem mentem mert az édesanyám sem ment, mert neki gyermeke volt, marha volt, gazdaság volt, nem tudott menni.
- Voltak azért akik akkor is mentek?
- Voltak, az öregebbek mentek akkor is, és most is mennek....?????

4. részlet: Család

- Vagyon egy Frumosában és három a faluban és egy van a vizen túlfelől a túlsó faluban. Nincs mellettem egyik se. - Néha azért meglátogatják? - Eljönnek, eljönnek. Vannak nepoteim (unokáim), kifelé dolgoznak Brassóban, kifelé (mellett) dolgoznak. Három nepotom van, a lányaim gyermekei. Dolgoznak, de még nem jöttek errefelé, ha dolgoznak ott vannak maradva.

5. részlet: Elvándorlás

- Kicsi a gabona, nem tudunk csinálni sokat, kicsit csinálunk csak és akkor abból a kicsiből nem tudunk élni meg itten. Azért van a világ úgy el van szerdülve és úgy elmenve mind egy szálig, ki Németországba, ki Magyarországon, ki Itáliába mind el vannak szerdülve a jobb része a falunak. Kinek volt „parája”(fizetése, állása) amiért elmenjen azok elmentek.
- Azért visszajönnek ők is ünnepekkor, karácsonykor?
- Visszajönnek esztendőben egyszer eljönnek, de csak egyszer tudnak eljönni esztendőben, többet nem tudnak eljönni mert sok az út, messze van, egy hónapbeli parália(fizetés) kell az útra csak és akkor nem jönnek gyakran.

6. részlet: Nyelvhasználat

- Bákóba mindenféleképpen. Ott csángóul és magyarul. Kivel beszélgetett ott ha románnal beszélgettél románul, ha csángóval beszélgettél akkor magyarul, ők magyarul beszélgetnek. Lészped mi csak magyar.

Támogatóink

emet logo szinesemmi logo

Kapcsolat

Név: "Fiatalok a Moldvai Csángókért" Egyesülete    
Adószám: 18466584-1-14
Bankszámlaszám: 11998006-06368764-10000001
E-mail elérhetőség: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Bejelentkezés/Regisztráció

Kiemelt hírek

2022-ben is számítunk adó 1% felajánlásokra

2022-ben is számítunk adó 1% felajánlásokra, működésünk és a 2022-es nyári tábor támogatása érdekében.

2016. vége. Márton Áron relief elkészítéséhez hozzájárulás

Mi is támogattuk Csoma Gergely munkáját: Márton Áron püspök relief.

2016 ősz A Megkötött idő" című könyv bemutató-sorozatára Erdélyben és Moldvában


2016. őszén került sor a Fekete Sas Kiadó gondozásában megjelent ". A könyvbemutató első állomása 2016. szept. 28-án
Csíkszeredán, a "Székelyföld" folyóirat szerkesztőségében volt. Az eseményről részletes beszámolót Péter Beáta írt „Aki látta még a hagyományos moldvai magyar világ utolsó felvillanásait" címmel.

Bővebben...: